Blankenheim

 

Blankenheim ligt aan de westrand van het Ahrgebirge in de Eifel. De bron van de rivier de Ahr ligt in de middeleeuwse stadskern.

Iets ten noorden van Blankenheim zijn de oudste sporen van bebouwing te zien; het zijn de resten van een oude romeinse villa, de Villa Urbana. Deze villa telde 75 kamers. De burcht van de stad is vermoedelijk gebouwd in 1115 en was tot de Franse Revolutie het stamslot van de grafelijke familie. De familie was behalve zeer machtig, bekend om de uitgebreide bibliotheek en kunstverzameling. In het stadje zijn twee oude stadspoorten bewaard gebleven uit 1404 en 1670. De kerk is gebouwd rond 1500. De oude burcht is in 1927 verloren gegaan, maar weer in oude stijl herbouwd. De burcht doet tegenwoordig dienst als jeugdherberg.

 

Tiergartentunnel

De Tiergartentunnel is gebouwd om de burcht te voorzien van water, het principe is afgekeken van de romeinen. Het water werd vanuit een kwel dat een kilometer van de burcht lag via houten uitgeholde boomstammen getransporteerd naar de burcht. Door een ingenieus ontwerp werd hoogte overwonnen.

De foto's die gemaakt zijn tijdens onze vakantie in juni 2011 van dit dorp zijn hier te vinden. Link naar foto's