Swanage

Geschiedenis

Terwijl vissen waarschijnlijk de oudste industrie in de stad is, is steenwinning  sinds de eerste eeuw na Christus even belangrijk voor de stad en het gebied.  In de tijd van de Romeinse bezetting groeide deze industrie, met het kenmerkende Purbeck-marmer dat werd gebruikt voor decoratieve doeleinden in gebouwen. Toen de Romeinen Engeland verlieten, stopte de steengroeve grotendeels tot de 12e eeuw.

In de 12e eeuw groeide de vraag naar Purbeck Marmer opnieuw. Hoewel Purbeck-marmer niet geschikt is voor uitwendig gebruik, omdat het niet weerbestig is, is het echter sterk en geschikt decoratief voor gebruik als interne kolommen. Als zodanig werd de steen gebruikt bij de bouw van veel grote kerken en kathedralen die op dat moment werden gebouwd.

In tegenstelling tot het decoratieve Purbeck-marmer, wordt Purbeck-kalksteen, of meer in het algemeen 'Purbeck-steen', sinds de begindagen van het ontginnen op Purbeck lokaal in de bouw gebruikt. Het gebruik ervan is minder goed gedocumenteerd omdat het als vanzelfsprekend werd beschouwd als het standaard bouwmateriaal in het gebied. De komst van modernere steenwinningstechnieken in de 17e eeuw resulteerde echter in een toename van de productie . De Grote Brand van Londen in 1666 leidde tot een periode van grootschalige wederopbouw in de stad, en Purbeck-steen werd op grote schaal gebruikt voor bestrating.  Het was in deze tijd dat steen voor het eerst werd geladen op schepen direct vanaf de kust van Swanage; vóór die tijd was uitgehouwen steen voor het eerst vervoerd naar Poole voor verzending. 

Het idee dat Swanage een toeristische bestemming zou kunnen worden, werd eerst aangemoedigd door een lokaal parlementslid William Morton Pitt in het begin van de 19e eeuw, die een herenhuis in de stad tot een luxe hotel verbouwde. Het hotel staat bekend om zijn bezoek in 1833 door de (toenmalige) prinses Victoria, die later koningin werd.  Het gebouw werd later omgedoopt tot het Royal Victoria Hotel, nu is het gebouw verbouwd tot flats en een bar en nachtclub in respectievelijk de linker en rechter vleugel.

De spoorwegen kwamen in 1885  de stad binnen  door de Londense en Zuidwestelijke spoorwegmaatschappij. Tegen die tijd werd de stad een populaire vakantieoord bestemming voor de rijken, bekend om zijn mooie weer en schone lucht. De stad was voorheen tamelijk afgesneden vanwege de locatie in het dal, maar de introductie van de spoorlijn maakte de stad veel toegankelijker voor bezoekers, met rechtstreekse treinen vanuit Londen. De grootste toename in bezoekers kwam echter met de bouw van de tweede 'nieuwe' pier in 1895, voornamelijk gebouwd voor gebruik door plezierstomers.

Na de Tweede Wereldoorlog onderging de stad, net als veel andere badplaatsen en zelfs het hele land, een recessie door doordat er  weinig mensen waren die geld konden sparen voor een vakantie. In 1972 werd de spoorlijn naar Swanagen door British Rail gesloten.

 

Foto's van de vakantie tijdens de zomer van 2018 die genoemen zijn in Swanage Swanage