Geschiedenis van Seaton

De eerste Boerengemeenschappen waren hier al 4000 jaar voordat de Romeinen voet aan wal zetten. In de Romeinse tijd was de monding van de Axe rivier een belangrijke haven. Dit bleef zo totdat een zware storm in de 14e eeuw een aardverschuiving het estuarium blokkeerde en er een grindbank opgebouwd werd. In 1886 met de komst van de spoorweg wordt het gebruik van de haven verder verminderd.

Estuary

 

De Romeinen stichten Honeyditches, dit ligt aan de rand van het moderne Seaton. In de periode 150 – 250 na Christus waren er  minimaal drie stenen gebouwen waarvan er eentje een badhuis was. 

Honeyditches is een van de belangrijkste en meest raadselachtige Romeinse sites in Devon. Helaas is er weinig terug te vinden omdat alle opgravingen weer dichtgemaakt zijn.

In november 2013 graaft Laurence Egerton met behulp van een metaaldetector een schat op van een koperlegering munten. De schat van ongeveer 22.000 Romeinse munten, wordt beschouwd als een van de grootste en best bewaarde 4de-eeuwse collecties ooit gevonden in Groot-Brittannië

 

In Saksische tijd werd Seaton bekend als Fluta of Fleet, dit is het Saksische woord voor kreek. De stad Fleet werd opgericht door Saxon Charter in 1005 na Christus. De eerste vermelding van Seaton was in een pauselijke bul van paus Eugenius in 1146.

 

In de 19e eeuw ontwikkelde Seaton zich als een vakantie dorp, wat het eigenlijk tot heden is gebleven. Het verloor zijn grootste vakantiepark in het begin van 2009, toen dit terein werd verkocht aan Tesco. Op dit terin in nu een grote supermarkt en huizen gebouwd.

 

Seaton is ook opmerkelijk voor het hebben van een van 's werelds eerste betonnen bruggen , gebouwd over de rivier de Axe in 1877 , door de Seaton en Beer Spoorwegmaatschappij

 

Veel gebouwen in de stad zijn Victoriaans , waaronder een opmerkelijke collectie van grote huizen bij Seaton Hole, maar de stad heeft ook opmerkelijke gebouwen uit de jaren 1930 en latere periodes.

Seaton Station

Seaton kreeg in 1886 een spoorlijn. Deze spoorlijn was een aftakking van de hoofdlijn Salisbury naar Exeter. De spoorlijn was een succes mede door de ontwikkeling van Seaton als vakantiebestemming . Seaton en Beer werden de twee meest populaire vakantiebestemmingen in Oost-Devon.

Met de toename van het autobezit in de jaren 1960 nam de aantal reizigers op de lijn af. Net als vele andere zijlijnen in Devon werd in 1966 ook deze zijlijn gesloten.

Nu wordt een gedeelte van de spoorbedding gebruikt door de Seaton Tramway. 

Seaton Tramway

 

Bron

http://www.seatonmuseum.co.uk/seaton.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Seaton,_Devon

http://www.derelictplaces.co.uk/main/misc-sites/16405-seaton-branch-line-devon.html#.V-GJURBkiUk