Lyme Regis

 

Geschiedenis

Lyme Regis is een historische badplaats en vissershaven. Gelegen aan de monding van de rivier de Lym in  graafschap Dorset.

In Saksische tijden hadden de abten van de abdij van Sherborne zout het recht om aan zoutwinning te doen op land grenzend aan de rivier de Lym. Dit werd gedaan door zout water te verhitten.  In de 13e eeuw ontwikkelde het zich tot een van de belangrijkste Britse havens. Een koninklijk handvest werd toegekend door koning Edward I in 1284 toen 'Regis' aan de naam van de stad werd toegevoegd. Het handvest werd in 1591 door koningin Elizabeth I bevestigd.

Het bestaan van Lyme was afhankelijk van de pier, een kleine kunstmatige haven uit de tijd van Edward I. Lyme wordt blootgesteld aan zuidwestelijke stormen en de pier fungeert als een haven en een golfbreker. Vanwege de pier werd Lyme Regis een scheepsbouwcentrum en belangrijke haven:  In 1780 was het groter dan de haven van Liverpool.

 

De pier is internationaal bekend als de plek waar Louisa Musgrove van de trap viel., de trap staat bekend als "Granny's Teeth", in Jane Austens roman "Persuasion". Jane Austen verbleef hier in 1804 en verschillende scènes uit zowel 'Persuasion' als 'Northanger Abbey' spelen zich af in dit gebied. Terwijl ze in Lyme was, schreef ze aan haar zus hoe ze het leuk vond om te zwemmen, te wandelen op de pier en te dansen in de plaatselijke Assembly Rooms. De pier komt ook voor in de roman van John Fowles, "The French Lieutenants Woman", deze roman is later verfilmd.
 
Lyme Regis is niet altijd de rustige badplaats geweest die het vandaag is. De stad werd belegerd door royalistische troepen tijdens de burgeroorlog in 1644. De hertog van Monmouth landde hier in 1685 in een poging om de kroon te nemen van zijn oom King James II. De rebellie van Monmouth eindigde in een mislukking in de slag bij Sedgemoor.
 
Op nieuwjaarsdag, 1915, de H.M.S. Formidable werd getorpedeerd, het was de eerste grote U-boot verlies van de Eerste Wereldoorlog. Een lokale reddingsboot bracht slachtoffers naar de herberg Pilot Boat Inn in Bridge Street. Lassie, de hond van de eigenaar van de herberg, likte het gezicht van Seaman Cowan, Men dacht dat hij  dood was maar wekte hem blijkbaar weer tot leven. De naamgenoot van de hond werd een legende in boeken, radio, films en op televisie.
 
Lyme Regis ligt in het hart van de Jurassic Coast, zo genoemd vanwege de rijkdom aan fossielen die hier te vinden zijn. Het was in de kliffen bij Lyme dat de beroemde Ichthyosaurus in 1819 werd ontdekt door Mary Anning, de dochter van een plaatselijke fossielenverzamelaar. Ze ging verder met het vinden van een complete Plesiosaurus en de goed bewaarde overblijfselen van een vliegend reptiel.
 
Foto's van Lyme Regis 2016 Lyme Regis 2016
en van 2018  Lyme Regis 2018