Wells

Wells is een stad en civil parish in het district Mendip, in het graafschap Somerset. Wells heeft sinds 1205 stadsrechten.

De stad is vooral bekend vanwege haar kathedraal, die in de jaren tussen 1182 en 1490 werd gebouwd. Vanwege deze kathedraal bezit Wells haar stadsrechten, omdat elke stad in Engeland die een kathedraal bezit zichzelf automatisch stad mag noemen.

 

De stad was een Romeinse nederzetting dat een belangrijk centrum onder de Angelsaxen werd toen King Ine of Wessex in 704 een minsterkerk oprichtte. Tweehonderd jaar later, in 909, werd het de zetel van de nieuw gevormde bisschop van Wells. Maar in 1090 werd de bisschopstoel naar Bath verplaatst. De verhuizing veroorzaakte ernstige conflicten tussen de canons van Wells en de monniken van Bath tot 1245 toen er voor bisdom Bath and Wells werd gekozen door beide religieuze huizen. Met de bouw van de huidige kathedraal en het paleis van de bisschop in de eerste helft van de 13e eeuw, onder leiding van bisschop Reginald en later bisschop Jocelin, een inwoner van de stad, werd Wells de belangrijkste zetel van het bisdom.

Wells kreeg toestemming om markten te houden door bisschop Robert (1136-66) en vrijbeschermingsbevel werd verleend door bisschop Reginald (1174-1191). Wells werd in 1201 erkend als een vrije gemeente door een koninklijk handvest van koning John.

 

Rivieren die door grotten onder de Mendip Hills lopen komen in Saint Andrew's Well in de tuin van het bisschoppelijk paleis boven. Hier dankt de plaats zijn naam aan.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Wells,_Somerset

 De foto's die gemaakt zijn tijdens onze vakantie in augustus 2017 van deze plaats zijn hier te vinden. Wells