Landgoed Oosterheide

 

Ten zuiden van Oosterhout bevind zich het Landgoed Oosterheide. Deze groene strook vormt een buffer tussen Oosterhout en Breda. Dit bosrijke gebied is 106 hectare groot en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Op het  landgoed staat de villa Oosterheide (hier woonde onder meer de voormalige eigenaar Delcourt van Crimpen) en de bijbehorende voormalige tuinmanswoning (koetshuis) en twee stallen.

In het bos ligt een deel van de Kalix Berna, ook wel Kalbergen genoemd. Deze heuveltjes zijn overblijfselen van drie ‘kogelvangers’ die hier in 1730 voor een legerkamp werden opgeworpen”. Een deel van het landgoed Oosterheide was dus ooit een militair oefenterrein met heuvels (kogelvangers). Aan het eind van de 19e eeuw werden deze in de volksmond de Engelse Bergen genoemd. Men meende destijds, dat deze waren opgeworpen door de Engelse troepen, die hier aan het eind van de 18e eeuw waren gelegerd.

Maar de naam Kalix Berna of Kalbergen komten doordat  Bredanaar met de mooie naam Pieter Jacob Calckberner in de jaren 1725-1729 ruim vijftig hectaren heide in het grensgebied tussen Oosterhout en Teteringen kocht. Hij liet het deels bebossen. Op het terrein van de heer Calckberner werd een schietbaan aangelegd. Drie bergjes, opgeworpen in 1776, dienden als kogelvanger. Ze werden later de Kalbergen genoemd, verbastert uit Calckberner. Heel het terrein kreeg de naam Kalix Berna, ook een verbastering van dezelfde naam.

 

 

Hier zijn enkele foto's uit het voorjaar 2011 Landgoed Oosterheide

Enkele foto's genomen op 1 januar1 2016 1 januari 2016

 

Enkele foto's genomen in 2017 Landgoed Oosterhiede 2017

Enkele foto's genomen in 2018 Landgoed Oosterheide 2018

Enkele foto's genomen in 2019 Landgoed Oosterheide 2019